Kremowe ristotto z patisonem. Rodzina poprosi o dokładkę
Risotto to pomysł na smaczny i sycący obiad we włoskim stylu. Przygotowanie tej potrawy nie zajmie ci więcej niż 30 minut. Na dodatek wystarczy tylko jedna patelnia. Poszukaj na ryneczku młodych patisonów. Teraz są najsmaczniejsze.
- 200 g ryżu arborio,
- 2 małe patisony,
- 60 g masła,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 250 ml białego wytrawnego wina,
- 750 ml bulionu,
- sól, pieprz,
- 5 łyżek tartego parmezanu,
- listki szałwii.
Na patelni rozpuść połowę masła, dodaj drobno posiekaną cebulę i zeszklij ją. Patisony opłucz, oczyść, pokrój w kostkę i dodaj do cebuli. Duś razem 2-3 minuty. Wsyp suchy ryż, wymieszaj. Kiedy ryż stanie się szklisty, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie wlej wino, wymieszaj i odparuj. Stopniowo – łyżka po łyżce wlewaj bulion. Zanim wlejesz kolejną porcję wywaru, odczekaj, aż ryż go wchłonie. Dopraw solą i pieprzem. Kiedy ryż będzie już al dente, dodaj resztę masła, parmezan i listki szałwii. Wymieszaj i zostaw na ogniu jeszcze przez minutę. Podawaj od razu z lampką schłodzonego białego wina.
Zonbacz też: Włoska przekąska na weekend
Podziel się opinią
Komentarze