Trwa ładowanie...
d3drife
d3drife

Kremowe ristotto z patisonem. Rodzina poprosi o dokładkę

Przepis

Risotto to pomysł na smaczny i sycący obiad we włoskim stylu. Przygotowanie tej potrawy nie zajmie ci więcej niż 30 minut. Na dodatek wystarczy tylko jedna patelnia. Poszukaj na ryneczku młodych patisonów. Teraz są najsmaczniejsze.

4.8
(4 głosy)
Oceń:
d3drife
Zdjęcie
iStock
Zdjęcie
Składniki
  • 200 g ryżu arborio,
  • 2 małe patisony,
  • 60 g masła,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 250 ml białego wytrawnego wina,
  • 750 ml bulionu,
  • sól, pieprz,
  • 5 łyżek tartego parmezanu,
  • listki szałwii.
Przepis

Na patelni rozpuść połowę masła, dodaj drobno posiekaną cebulę i zeszklij ją. Patisony opłucz, oczyść, pokrój w kostkę i dodaj do cebuli. Duś razem 2-3 minuty. Wsyp suchy ryż, wymieszaj. Kiedy ryż stanie się szklisty, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie wlej wino, wymieszaj i odparuj. Stopniowo – łyżka po łyżce wlewaj bulion. Zanim wlejesz kolejną porcję wywaru, odczekaj, aż ryż go wchłonie. Dopraw solą i pieprzem. Kiedy ryż będzie już al dente, dodaj resztę masła, parmezan i listki szałwii. Wymieszaj i zostaw na ogniu jeszcze przez minutę. Podawaj od razu z lampką schłodzonego białego wina.

Zonbacz też: Włoska przekąska na weekend

d3drife

Podziel się opinią

1
Share
d3drife

d3drife
d3drife
d3drife