Kotleciki wieprzowe z grzybami
- 400 g polędwiczki wieprzowej
- 2 łyżki przyprawy do mięs
- 200 g pieczarek
- 100 g mrożonych prawdziwków
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- szczypta czarnego pieprzu mielonego
- szczypta soli
- 1 łyżka majeranku
- 50 ml oleju słonecznikowego
1. Mięso oczyść z błon i zamarynuj, obsypując Przyprawą do mięs Knorr. Odstaw na 10 minut do lodówki.
2. Grzyby pokrój w półplastry, cebulkę w kostkę, a czosnek posiekaj.
3. Na patelni podsmaż cebulkę z czosnkiem. Dodaj grzyby i smaż do momentu, w którym grzyby będą zupełnie suche (bez sosu). Dopraw do smaku majerankiem, czarnym pieprzem i odrobiną soli (jeśli uznasz, że jest to konieczne). Całość wystudź i dodaj żółtko oraz bułkę tartą.
4. Polędwiczkę natnij z wierzchu na całej długości (co najmniej 1 centymetrowej grubości). Obsmaż z obu stron na patelni. W powstałą szczelinę nałóż farsz. Ułóż w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C i piecz 10 - 15 minut.
5. Sos powstały z pieczenia odlej do garnuszka i uzupełnij wodą do 300 ml. Następnie zagotuj i nalej właściwą porcję na talerz.
6. Pokrój polędwiczkę w plastry i ułóż na sosie (w przekroju mięso powinno mieć wyraźny kształt serca).
Przepis poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr
Podziel się opinią
Komentarze