Trwa ładowanie...
d3ldf6c
13-02-2015 07:54

Kotleciki wieprzowe z grzybami

Przepis
5.0
(1 głos)
Oceń:
d3ldf6c
Składniki
  • 400 g polędwiczki wieprzowej
    • 2 łyżki przyprawy do mięs
    • 200 g pieczarek
    • 100 g mrożonych prawdziwków
    • 1 cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 jajko
    • 2 łyżki bułki tartej
    • szczypta czarnego pieprzu mielonego
    • szczypta soli
    • 1 łyżka majeranku
    • 50 ml oleju słonecznikowego
Przepis

1. Mięso oczyść z błon i zamarynuj, obsypując Przyprawą do mięs Knorr. Odstaw na 10 minut do lodówki.

2. Grzyby pokrój w półplastry, cebulkę w kostkę, a czosnek posiekaj.

3. Na patelni podsmaż cebulkę z czosnkiem. Dodaj grzyby i smaż do momentu, w którym grzyby będą zupełnie suche (bez sosu). Dopraw do smaku majerankiem, czarnym pieprzem i odrobiną soli (jeśli uznasz, że jest to konieczne). Całość wystudź i dodaj żółtko oraz bułkę tartą.

4. Polędwiczkę natnij z wierzchu na całej długości (co najmniej 1 centymetrowej grubości). Obsmaż z obu stron na patelni. W powstałą szczelinę nałóż farsz. Ułóż w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C i piecz 10 - 15 minut.

5. Sos powstały z pieczenia odlej do garnuszka i uzupełnij wodą do 300 ml. Następnie zagotuj i nalej właściwą porcję na talerz.

6. Pokrój polędwiczkę w plastry i ułóż na sosie (w przekroju mięso powinno mieć wyraźny kształt serca).

Przepis poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3ldf6c
d3ldf6c
d3ldf6c
Więcej tematów
d3ldf6c