Trwa ładowanie...
d1aim7j
12-08-2017 10:03

Kopytka z wędzonym twarogiem, szpinakiem i kindziukiem. Pyszne i proste

Przepis

Kopytka to jedne z jarskich dań, które często goszczą na polskich stołach. Warto nieco podkręcić ich smak przez nietypowe dodatki - żurawina, karmelizowany słonecznik, wędzony twaróg... Brzmi bajecznie, a jeszcze lepiej smakuje! Przepis wymaga trochę czasu, ale smak dania rekompensuje ten trud.

d1aim7j
5.0
(4 głosy)
Oceń:
Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Składniki
  • 500 g ziemniaków (ugotowane, ostudzone)
  • 2 jajka
  • 250 g twarożku kanapkowo-sernikowego
  • 500 g świeżego szpinaku
  • 500 g cukru
  • 150 g ziaren słonecznika
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • siano łąkowe (1/4 opakowania)
  • 1 l oleju
  • 150 g kindziuka
  • 2 szalotki
  • 50 g masła
  • sól wędzona do smaku
  • Pieprz z młynka
  • Czarnuszka
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 100 ml porto
  • 2 łyżki stołowe oleju z pestek dyni
Przepis

Twarożek wyłożyć na perforowaną blachę. Do drugiej, głębszej blachy włożyć siano łąkowe i podpalić. Następnie przykryć. Proces powtarzać co 10 minut (trzy lub czterokrotnie w zależności od żądanego stopnia uwędzenia). Uprzednio ugotowane i schłodzone ziemniaki przetrzeć przez praskę. Połączyć sprasowane ziemniaki i wędzony twarożek w proporcjach 2:1 a na każde pół kilo masy dodać jajo i 2 łyżki mąki pszennej. Do całości masy dodać sól i 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej. Kopytka wrzucać na gotującą wodę i gotować 1 minutę po wypłynięciu. Następnie zrobić syrop cukrowy (0,5 kg cukru + 0,5 l wody) zagotować w nim 3 razy słonecznik, a następnie usmażyć w 160 st. C. do uzyskania jasnozłotego koloru. Kindziuk pokroić w cienkie paseczki, a szalotkę przesiekać. Suszoną żurawinę zalać ciepłą wodą na pół godziny, a następnie Porto. Podsmażyć kindziuka, dodając kolejno, szalotkę, ciepłe kopytka, szpinak, żurawinę i słonecznik. Następnie dodać masło, doprawić solą wędzoną w płatkach i świeżo mielonym pieprzem. Całość polać łyżką oleju z pestek dyni i obsypać czarnuszką.

Do przygotowania takich kopytek zachęca autor przepisu, szef restauracji Warszawski Sznyt Rafał Zaręba, który na warsztatach kulinarnych Mój Ulubiony i Fit&Easy stworzył wyjątkowe przepisy z wykorzystaniem naturalnych i świeżych produktów.

Podziel się opinią

2
3

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1aim7j
d1aim7j
d1aim7j
Więcej tematów
d1aim7j

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj