Kopytka z wędzonym twarogiem, szpinakiem i kindziukiem. Pyszne i proste
Kopytka to jedne z jarskich dań, które często goszczą na polskich stołach. Warto nieco podkręcić ich smak przez nietypowe dodatki - żurawina, karmelizowany słonecznik, wędzony twaróg... Brzmi bajecznie, a jeszcze lepiej smakuje! Przepis wymaga trochę czasu, ale smak dania rekompensuje ten trud.
- 500 g ziemniaków (ugotowane, ostudzone)
- 2 jajka
- 250 g twarożku kanapkowo-sernikowego
- 500 g świeżego szpinaku
- 500 g cukru
- 150 g ziaren słonecznika
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- siano łąkowe (1/4 opakowania)
- 1 l oleju
- 150 g kindziuka
- 2 szalotki
- 50 g masła
- sól wędzona do smaku
- Pieprz z młynka
- Czarnuszka
- 100 g suszonej żurawiny
- 100 ml porto
- 2 łyżki stołowe oleju z pestek dyni
Twarożek wyłożyć na perforowaną blachę. Do drugiej, głębszej blachy włożyć siano łąkowe i podpalić. Następnie przykryć. Proces powtarzać co 10 minut (trzy lub czterokrotnie w zależności od żądanego stopnia uwędzenia). Uprzednio ugotowane i schłodzone ziemniaki przetrzeć przez praskę. Połączyć sprasowane ziemniaki i wędzony twarożek w proporcjach 2:1 a na każde pół kilo masy dodać jajo i 2 łyżki mąki pszennej. Do całości masy dodać sól i 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej. Kopytka wrzucać na gotującą wodę i gotować 1 minutę po wypłynięciu. Następnie zrobić syrop cukrowy (0,5 kg cukru + 0,5 l wody) zagotować w nim 3 razy słonecznik, a następnie usmażyć w 160 st. C. do uzyskania jasnozłotego koloru. Kindziuk pokroić w cienkie paseczki, a szalotkę przesiekać. Suszoną żurawinę zalać ciepłą wodą na pół godziny, a następnie Porto. Podsmażyć kindziuka, dodając kolejno, szalotkę, ciepłe kopytka, szpinak, żurawinę i słonecznik. Następnie dodać masło, doprawić solą wędzoną w płatkach i świeżo mielonym pieprzem. Całość polać łyżką oleju z pestek dyni i obsypać czarnuszką.
Do przygotowania takich kopytek zachęca autor przepisu, szef restauracji Warszawski Sznyt Rafał Zaręba, który na warsztatach kulinarnych Mój Ulubiony i Fit&Easy stworzył wyjątkowe przepisy z wykorzystaniem naturalnych i świeżych produktów.
Podziel się opinią
Komentarze