wp

Kopytka z wędzonym twarogiem, szpinakiem i kindziukiem. Pyszne i proste - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie Materiały prasowe
Podziel się

Kopytka to jedne z jarskich dań, które często goszczą na polskich stołach. Warto nieco podkręcić ich smak przez nietypowe dodatki - żurawina, karmelizowany słonecznik, wędzony twaróg... Brzmi bajecznie, a jeszcze lepiej smakuje! Przepis wymaga trochę czasu, ale smak dania rekompensuje ten trud.

Składniki
  • 500 g ziemniaków (ugotowane, ostudzone)
  • 2 jajka
  • 250 g twarożku kanapkowo-sernikowego
  • 500 g świeżego szpinaku
  • 500 g cukru
  • 150 g ziaren słonecznika
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • siano łąkowe (1/4 opakowania)
  • 1 l oleju
  • 150 g kindziuka
  • 2 szalotki
  • 50 g masła
  • sól wędzona do smaku
  • Pieprz z młynka
  • Czarnuszka
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 100 ml porto
  • 2 łyżki stołowe oleju z pestek dyni
Przepis

Twarożek wyłożyć na perforowaną blachę. Do drugiej, głębszej blachy włożyć siano łąkowe i podpalić. Następnie przykryć. Proces powtarzać co 10 minut (trzy lub czterokrotnie w zależności od żądanego stopnia uwędzenia). Uprzednio ugotowane i schłodzone ziemniaki przetrzeć przez praskę. Połączyć sprasowane ziemniaki i wędzony twarożek w proporcjach 2:1 a na każde pół kilo masy dodać jajo i 2 łyżki mąki pszennej. Do całości masy dodać sól i 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej. Kopytka wrzucać na gotującą wodę i gotować 1 minutę po wypłynięciu. Następnie zrobić syrop cukrowy (0,5 kg cukru + 0,5 l wody) zagotować w nim 3 razy słonecznik, a następnie usmażyć w 160 st. C. do uzyskania jasnozłotego koloru. Kindziuk pokroić w cienkie paseczki, a szalotkę przesiekać. Suszoną żurawinę zalać ciepłą wodą na pół godziny, a następnie Porto. Podsmażyć kindziuka, dodając kolejno, szalotkę, ciepłe kopytka, szpinak, żurawinę i słonecznik. Następnie dodać masło, doprawić solą wędzoną w płatkach i świeżo mielonym pieprzem. Całość polać łyżką oleju z pestek dyni i obsypać czarnuszką.

Do przygotowania takich kopytek zachęca autor przepisu, szef restauracji Warszawski Sznyt Rafał Zaręba, który na warsztatach kulinarnych Mój Ulubiony i Fit&Easy stworzył wyjątkowe przepisy z wykorzystaniem naturalnych i świeżych produktów.

wp
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
wp
wp
wp