Kopytka domowe
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 2-3 szklanki mąki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 1 kostka twarogu [250 g]
Ziemniaki na przemian z twarogiem wkładamy do maszynki i mielimy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz jajko. Następnie wsypujemy najpierw szklankę mąki. Dokładnie mieszamy. Dosypujemu jeszcze szklankę mąki. Ponownie mieszamy. Jeśli ciasto nadal bardzo się klei, dosypujemy jeszcze mąki.
Na stolnicy wysypujemy trochę mąki. Warto też wytrzeć w mące ręce. Z jednolitej masy "urywamy" kawałek i rolujemy na pasek szerokości około 3 cm. Lekko spłaszczamy i kroimy na niewielkie kopytka.
Wrzucamy do gotującej osolnej wody. Wymujemy około 5 minut po wypłynięciu na powierzchnię.
Można podawać z masłem lub smalcem ze skwarkami
Przepis dodał użytkownik antonina75
Podziel się opinią
Komentarze