Kolorowe gwiazdki
- Ciasto:
- 3 szklanki mąki krupczatki
- 3/4 szklanki cukru
- 30 dag masła
- 4 żółtka ugotowane na twardo
- żółtko surowe
- jajo
- sól
- 2 łyżki rumu
- Dekoracja:
- tabliczka białej czekolady
- 4 łyżki śmietanki kremówki
- opakowanie kolorowej posypki
Masło utrzeć z cukrem, żółtkami i jajem. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masę maślano-jajeczną, szczyptę soli i rum, wymieszać, zagnieść ciasto, odstawić do lodówki na godzinę. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Oziębione ciasto rozwałkować na grubość pół centymetra, wycinać foremką gwiazdki, układać na przygotowanej blasze, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 15 minut w temperaturze 180ºC.
Do rondelka wlać śmietankę, włożyć pokruszoną czekoladę, na wolnym ogniu, mieszając doprowadzić do połączenia składników na jednolitą masę. Ciepłą masą smarować gwiazdki, udekorować posypką, układać na tacy, odstawić w chłodne miejsce, aż masa czekoladowa zastygnie.
16 porcji po:
322 kcal, 4,2 g białka, 19,5 g tłuszczu, 115,6 mg cholesterolu, 0,7 g błonnika
Przepis poleca Kruche ciasta i ciasteczka
Podziel się opinią
Komentarze