Kokardki z boczkiem
- 20 dag makaronu świderki lub kokardki,
- 1 opakowanie mrożonki typu "warzywa do makaronu",
- 20 dag wędzonego boczku (wybierz jak najchudszy),
- 2-3 łyżki oleju,
- sól,
- świeżo mielony pieprz,
- szczypta mielonej ostrej papryki,
- 5 dag parmezanu
1.Makaron wsyp na posolony wrzątek, gotuj około 8 minut. Gdy będzie już gotowy, odcedź, starannie wymieszaj z 1 łyżką oleju. Aby nie wystygł, wstaw go do ciepłego piekarnika.
2. Boczek wędzony pokrój w kostkę i usmaż na łyżce oleju. Do podsmażonego boczku dodaj "warzywa do makaronu" (bez rozmrażania), wlej 150 ml wody i duś przez 12-14 minut, do uzyskania ulubionej miękkości warzyw. Pod koniec duszenia dopraw solą i pieprzem, mieloną papryką, delikatnie wymieszaj.
3. Gorący makaron wymieszaj z warzywami. Przełóż do głębokiego talerza i posyp parmezanem startym na tarce o drobnych oczkach
Przepis dodał użytkownik agajolaw
Podziel się opinią
Komentarze