Köfte z mielonej wołowiny z tabouleh i sosem kebab-gyros
- Köfte:
- 150 g mielonej wołowiny
- 2 łyżki gęstego jogurtu
- 1 mała posiekana cebula
- 1 ząbek czosnku posiekanego
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 płaska łyżeczka kuminu
- 1/2 łyżeczki sumaku
- garść posiekanej natki pietruszki
- garść posiekanej mięty
- sól, pieprz
- Tabouleh:
- 1 miseczka kuskusu przygotowanego wg przepisu na opakowaniu
- 1 pokrojony w drobną kostkę pomidor
- 3 ogórki gruntowe obrane i pokrojone w drobną kostkę
- sok z 1/2 cytryny
- garść posiekanej natki pietruszki
- garść posiekanej mięty
- 2 - 3 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Köfte: dokładnie wymieszać wszystkie składniki, przyprawić, schłodzić. Formować kulki lub podłużne kotleciki. Smażyć na patelni grillowej ok. 2 min po każdej stronie. Tabouleh: kuskus wymieszać z warzywami i ziołami, dodać zioła, przyprawić solą i pieprzem. Schłodzić.Köfte podawać na patyczkach, na zimno lub gorąco z tabouleh i sosem. Dobrze sprawdził mi się sos kebab - gyros z Folwarku.
Przepis dodał użytkownik AnnaEwaMaria542
Podziel się opinią
Komentarze