Knedle z twarogiem i śliwką
- 1/2 kg twarogu
- 10 dag kaszy manny
- 1/3 szklanki mleka
- 4 jajka
- 1/2 śliwek bez pestek (mogą być też mrożone)
- ok. 1/2 szklanki mąki
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki tartej bułki
- łyżka maku
- sól
Kaszę mannę zalać mlekiem. Twaróg zemleć w maszynce. Żółtka oddzielić od białek. Łyżkę masła rozetrzeć z twarogiem. Ucierając, dodawać po kolei żółtka i napęczniałą kaszę. Z białek ubić pianę, dodać do masy, wymieszać. Z masy formować placuszki, na środku ułożyć 1-2 połówki śliwki, zlepić, formując owalne knedle. Obtoczyć w mące. Knedle gotować kilka minut w osolonym wrzątku, wyjąć. Masło stopić na patelni, wsypać bułkę tartą, zrumienić. Polać knedle,
Przepis dodał użytkownik julia313
Podziel się opinią
Komentarze