Kminkowe bułeczki z żółtym serem
- 3 szklanki mąki
- 50 gram drożdży,
- 1 szczypta soli
- pół łyżeczki zmielonego kminku
- pół łyżeczki słodkiej czerwonej papryki Kamis
- 1-2 szklanki ciepłej wody
- 200-300 gram startego zółtego sera
Drożdże rozrabiamy w łyżce mąki pół łyżeczki cukru i odrobinie wody.Odstawiamy w ciepłe miejsce aby wyrosły. Gotowe dodajemy do mąki.Wsypujemy sól, słodką paprykę i kminkiem.Powoli wlewamy ciepłą wodę i mieszamy do uzyskania konsystencji gęstego ciasta.Ręce maczamy w oleju, i wyrabiamy ciasto aby było miękkie i sprężyste.W razie potrzeby podsypujemy mąką. Przykrywamy miskę z ciastem czystą ściereczkąi odstawiamy do wyrośnięcia.
Z ciasta formujemy niewielkiej wielkości podłużne bułeczki. Smarujemy rozmieszanym żółtkiem i posypujemy serem.Pieczemy na złoty kolor w temp.190 stopni.
Przepis dodał użytkownik sylwia.chmielek
Podziel się opinią
Komentarze