Kluseczki na słodko z karmelizowaną gruszką i orzechami
- Ciasto:
- 1,5–2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 1 łyżka masła
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- sól
- Dodatkowo:
- kilka małych gruszek
- orzechy włoskie
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki masła
- szczypta soli
Wszystkie składniki połączyć, mąkę dodawać stopniowo, ciasto powinno być lepkie, ale nie klejące. Uformować wałeczek i pokroić na dłuższe kawałeczki.
Na suchej patelni uprażyć posiekane orzechy. W garnuszku rozpuścić masło, dodać cukier, a następnie gruszki. Podgrzewać ok. 2 minut.
Wrzucić do gotującej się, osolonej wody. Gotować kilka minut od ponownego zawrzenia, aż kluseczki lekko się powiększą. Gotowe odcedzić i wyłożyć na talerz. Polać słodkim sosem z gruszkami i orzechami.
Podziel się opinią
Komentarze