Klopsiki z cukinii i kaszy jaglanej. Chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku
Obiad bez mięsa też może być pyszny. Lato w pełni, stragany uginają się od świeżych warzyw i owoców. Jednym z najbardziej uniwersalnych warzyw jest cukinią. Można ją panierować, faszerować, zapiekać, smażyć, dodać do zupy, makaronu, risotto, a nawet do ciasta. Jako danie główne proponujemy klopsiki z cukinii i kaszy jaglanej. Są niedrogie, pożywne i pyszne. Będą świetnie smakowały w towarzystwie ulubionej surówki.
- 2 średnie cukinie,
- 100 g kaszy jaglanej,
- 1 cebula,
- 1 jajko,
- sól, pieprz,
- słodka papryka,
- 2 ząbki czosnku,
- 4 łyżki parmezanu,
- olej do smażenia.
Kaszę jaglaną przelej zimną wodą, a następnie wrzątkiem. Dzięki temu pozbędziesz się goryczki. Kaszę wrzuć do rondelka, zalej wodą w proporcji 2:1, posól i gotuj przez 15-18 minut. Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach, przełóż na sitko, oprósz solą i odstaw na 15 minut. Po tym czasie odciśnij nadmiar wody. W misce wymieszaj ostudzoną kaszę, cukinię, jajko, parmezan i posiekaną cebulę. Dopraw solą, pieprzem i słodką papryką. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Masę dokładnie wymieszaj i uformuj z niej kulki wielkości mandarynki. Na patelni rozgrzej olej. Smaż klopsiki partiami na złoty kolor.
Zobacz też: Jak myć warzywa i owoce
Podziel się opinią
Komentarze