ycipk-yctpw9
ycipk-yctpw9

Klopsiki z cukinii i kaszy jaglanej. Chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie 123RF PICSEL ADAM WIŚNIEWSKI
Podziel się

Obiad bez mięsa też może być pyszny. Lato w pełni, stragany uginają się od świeżych warzyw i owoców. Jednym z najbardziej uniwersalnych warzyw jest cukinią. Można ją panierować, faszerować, zapiekać, smażyć, dodać do zupy, makaronu, risotto, a nawet do ciasta. Jako danie główne proponujemy klopsiki z cukinii i kaszy jaglanej. Są niedrogie, pożywne i pyszne. Będą świetnie smakowały w towarzystwie ulubionej surówki.

Składniki
  • 2 średnie cukinie,
  • 100 g kaszy jaglanej,
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • sól, pieprz,
  • słodka papryka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki parmezanu,
  • olej do smażenia.
Przepis

Kaszę jaglaną przelej zimną wodą, a następnie wrzątkiem. Dzięki temu pozbędziesz się goryczki. Kaszę wrzuć do rondelka, zalej wodą w proporcji 2:1, posól i gotuj przez 15-18 minut. Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach, przełóż na sitko, oprósz solą i odstaw na 15 minut. Po tym czasie odciśnij nadmiar wody. W misce wymieszaj ostudzoną kaszę, cukinię, jajko, parmezan i posiekaną cebulę. Dopraw solą, pieprzem i słodką papryką. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Masę dokładnie wymieszaj i uformuj z niej kulki wielkości mandarynki. Na patelni rozgrzej olej. Smaż klopsiki partiami na złoty kolor.

Zobacz też: Jak myć warzywa i owoce

ycipk-yctpw9
ycipk-yctpw9
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
ycipk-yctpw9
ycipk-yctpw9