klopsiki w sosie koperkowym
- 1/2 kg mięsa mielonego wołowego - polędwica.może być gulaszowe
- 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego- łopatka
- 1 czerstwa bułka pszenna
- 2 jajka
- natka pietruszki,
- sól, pieprz ,czosnek milony do smaku
- olej,mąka kukurydziana 2 łyżki
Mięso mielone wymieszać z jajkiem, zamoczoną w mleku lub wodzie dzień wczwsniej bułką, którą wyciskam ręką,Dodać przyprawy, posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie mieszamy ,formujemy sredniej wielkosci kulki mięsne, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju,Przekładamy do wysokiego rądla , lub patelni z przykryciem,Zalwamy wodą do 3/4 wysokości kulek.Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu, pod koniec wsypujemy pisiekany pęczek koperku i zagęszczamy rozpuszczoną w sosie maką kukurydzianą.Mozna podać z kaszą gyczaną ,ziemniakiami i surówką, lub buraczkami.
Smacznego
Przepis dodał użytkownik ota
Podziel się opinią
Komentarze