Klasyczne tiramisu
- 250 g serka mascarpone
- 50 ml amaretto lub rumu
- 2 jajka
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki kawy
- kakao
- kilka podłużnych biszkoptów
Zagotowujemy wodę i wrzątkiem zalewamy kawę. Do wystudzonej kawy dodajemy alkohol i wszystko razem mieszamy.
Ucieramy puszystą masę z żółtek i cukru. Następnie dodajemy mascarpone i miksujemy. Z białek ubijamy pianę. Warto pamiętać, że pod koniec ubijania dobrze jest dodać łyżkę cukru. Tak gotową pianę dodajemy do wcześniejszej masy. Wszystko razem delikatnie mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę.
Na dnie pucharków układamy biszkopty namoczone w kawie. Tak gotowe biszkopty oprószamy kakao oraz wylewamy na nie kilka łyżek kawy. Kolejna warstwa to krem, który równomiernie rozprowadzamy na biszkoptach. Wszystko znowu oprószamy kakao i polewamy kawą. Czynności powtarzamy do momentu, aż napełnimy nasze naczynie. Ostatnią warstwą powinien być krem.
Przed zjedzeniem zaleca się oprószenie dużą ilością kakao. Tiramisu podajemy schłodzone w lodówce.
Podziel się opinią
Komentarze