Kiszone jabłka do surówki. Prosty i tani przepis
Kiszonki to prawdziwe polskie superfood. Poza znanymi wszystkim ogórkami ze słoika i kapustą, kisić możemy tak naprawdę wszystko – buraki, marchew, szczaw. Autorka bloga "Królestwo garów" proponuje sprawdzony przepis na kiszone jabłka. Radzi również, że najlepsze w tym celu będą antonówki. Jabłka powinny być nieduże, bez uszkodzeń, obić czy robaczków.
- 2 kg jabłek,
- 3-4 gałązki kopru,
- mała główka czosnku,
- kawałek korzenia chrzanu,
- liść chrzanu,
- 1 łyżka soli na pół litra wody,
- 1 łyżka cukru na pół litra wody.
Jabłka należy umyć i osuszyć. Naczynie (z zamknięciem) do kiszenia trzeba dokładnie wyszorować, a potem wyparzyć. Koper opłukać, czosnek obrać. Na dnie naczynia ułożyć 2 gałązki kopru, wrzucić kilka ząbków czosnku. Ułożyć jabłka. Włożyć chrzan, liść chrzanu, pozostały czosnek i koper. Zalać przegotowaną, ostudzoną wodą z cukrem i solą. Naczynie zamknąć, odstawić. Jabłka będą dobre po tygodniu. Kiszonych jabłek można używać do różnego rodzaju sałatek i surówek.
Podziel się opinią
Komentarze