Keks z bakaliami
- 170 g Kasi
- 320 g mąki
- 160 g cukru pudru
- 5 jajek
- 1/2 opakowania proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 30-40 dag bakalii (smażona skórka pomarańczowa, rodzynki, orzechy, figi, migdały, owoce w syropie)
- Kasia i bułka tarta do formy
- Czas
- pieczenia: 1 godz.
Kasię utrzyj na puszysty krem. Dodaj po jednym jajku, przesiany cukier i małymi porcjami przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ucieraj tak długo, aż masa będzie jednolita i gładka. Dodaj cukier waniliowy i drobno pokrojone bakalie. Ciasto przełoż do wysokiej keksowej formy posmarowanej Kasią i posypanej tartą bułką. Piecz około 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Jeżeli ciasto zbyt szybko się zrumieni, nakryj folią aluminiową. Upieczony keks wyjmij z piekarnika i ostudzić.
Przepis dodał użytkownik niunius173
Podziel się opinią
Komentarze