Karkówka pieczona w piwie
- karkówka
- marczewka
- sos biały
- chrzan w słoiczku
- piwo
- masło
- koperek swierzy
Karkówkę przyprawiamy przyprawa do mięs na noc bądz na 2 godziny przed podaniem.
Kroimy karkówkę na grubsze plastry ok 1 cm, podsmazamy na patelni na maśle. Przekładamy podsmażona karkówkę do maczynia żaroodpornego lub blaszkę wyłożoną folią aluminiową, obsypujemy marchewką pokrojoną w talarki ( ilość według uznania) zalewamy piwem tak aby pokryło 2/3 karkówki. Zakrywamy i pieczemy ok 2,5 godz tak by była bardzo miękka.
SOS
Przygotowujemy sos biały np z knorra według przepiu. dodajemy no niego ok 3 łyżeczek chrzanu i troszke koperku siekanego. podgotowac ok 2 minuty.
Wyjmujemy upieczoną karkówke i zalewamy przygotowanym sosem. Podajemy z ziemniakami puree i sórowka!!!
Przepis dodał użytkownik izuma1
Podziel się opinią
Komentarze