Trwa ładowanie...
d34skbl
d34skbl

Kandyzowane wiśnie. Przepyszny dodatek do deserów

Przepis

Kandyzowane wiśnie to wspaniały dodatek do ciast, lodów, słodkich babeczek czy drinków. W tych sklepowych często znajdziemy sztuczne barwniki i aromaty. Dlatego lepiej jest przygotować je w domu.

4.3
(3 głosy)
Oceń:
d34skbl
Zdjęcie
123RF PICSEL ADAM WIŚNIEWSKI
Zdjęcie
Składniki
  • 1 kg wiśni bez pestek,
  • 0,5 litra wody,
  • 1,5 kilograma cukru.
Przepis

Wodę wlej do rondelka, dodaj cukier i gotuj, aż syrop zgęstnieje. Do powstałego syropu wrzuć wiśnie. Gotuj owoce przez ok. 30 minut na wolnym ogniu. Nie mieszaj, by wiśnie się nie rozpadły, od czasu do czasu potrząsaj lekko rondelkiem. Zdejmij owoce z ognia, przykryj i odstaw na noc. Następnego dnia gotuj je przez 20-25 minut i odcedź. Rozgrzej piekarnik do 50 stopni. Wiśnie ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i susz w piekarniku przez 3-4 godziny, co jakiś czas obracając.

Zobacz też: Jak myć owoce i warzywa

d34skbl

Podziel się opinią

3
2
Share
d34skbl

d34skbl
d34skbl
d34skbl