Kandyzowane wiśnie. Przepyszny dodatek do deserów
Kandyzowane wiśnie to wspaniały dodatek do ciast, lodów, słodkich babeczek czy drinków. W tych sklepowych często znajdziemy sztuczne barwniki i aromaty. Dlatego lepiej jest przygotować je w domu.
- 1 kg wiśni bez pestek,
- 0,5 litra wody,
- 1,5 kilograma cukru.
Wodę wlej do rondelka, dodaj cukier i gotuj, aż syrop zgęstnieje. Do powstałego syropu wrzuć wiśnie. Gotuj owoce przez ok. 30 minut na wolnym ogniu. Nie mieszaj, by wiśnie się nie rozpadły, od czasu do czasu potrząsaj lekko rondelkiem. Zdejmij owoce z ognia, przykryj i odstaw na noc. Następnego dnia gotuj je przez 20-25 minut i odcedź. Rozgrzej piekarnik do 50 stopni. Wiśnie ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i susz w piekarniku przez 3-4 godziny, co jakiś czas obracając.
Zobacz też: Jak myć owoce i warzywa
Podziel się opinią
Komentarze