Trwa ładowanie...
d1spt7t
12-08-2017 11:59

Kandyzowane wiśnie. Przepyszny dodatek do deserów

Przepis

Kandyzowane wiśnie to wspaniały dodatek do ciast, lodów, słodkich babeczek czy drinków. W tych sklepowych często znajdziemy sztuczne barwniki i aromaty. Dlatego lepiej jest przygotować je w domu.

d1spt7t
4.3
(4 głosy)
Oceń:
123RF PICSEL ADAM WIŚNIEWSKI
Źródło: 123RF PICSEL ADAM WIŚNIEWSKI
Składniki
  • 1 kg wiśni bez pestek,
  • 0,5 litra wody,
  • 1,5 kilograma cukru.
Przepis

Wodę wlej do rondelka, dodaj cukier i gotuj, aż syrop zgęstnieje. Do powstałego syropu wrzuć wiśnie. Gotuj owoce przez ok. 30 minut na wolnym ogniu. Nie mieszaj, by wiśnie się nie rozpadły, od czasu do czasu potrząsaj lekko rondelkiem. Zdejmij owoce z ognia, przykryj i odstaw na noc. Następnego dnia gotuj je przez 20-25 minut i odcedź. Rozgrzej piekarnik do 50 stopni. Wiśnie ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i susz w piekarniku przez 3-4 godziny, co jakiś czas obracając.

Zobacz też: Jak myć owoce i warzywa

Podziel się opinią

4
5

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1spt7t
d1spt7t
d1spt7t
Więcej tematów
d1spt7t