Kalafior zapiekany w sosie serowym
- 1 duży kalafior
- 1/2 szklanki śmietany 18 proc.
- 1/2 szklanki mleka
- 1 szklanka startego sera żółtego np. typu cheddar
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 łyżka czosnku w proszku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka zimnej wody
Kalafior myjemy i dzielimy na różyczki. Blanszujemy (wrzucamy na wrzątek) w lekko osolonej wodzie ok. 10 minut. Odcedzony układamy w delikatnie natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, obsypanym bułką tartą.
W garnku podgrzewamy mleko i śmietanę, dodajemy 3/4 żółtego sera. Mieszamy kuchenną trzepaczką, aż sos zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia. Mąkę ziemniaczaną łączymy z małą ilością zimnej wody. Dodajemy do sosu serowego, doprawiamy i podgrzewamy jeszcze chwilę. Masę wylewamy na kalafiory, posypujemy resztą sera.
Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika i zapiekamy ok. 20 minut lub do zarumienienia się kalafiora.
Podziel się opinią
Komentarze