Kalafior zapiekany
- 3/4 małego kalafiora
- 4 ziemniaki
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 1 szklanka słodkiej śmietanki
- 1 żółtko
- 3 łyżki utartego sera
- gałka muszkatołowa mielona
- pieprz
- sól
Kalafior i ziemniaki ugotować do miękkości. Odcedzić.
Z ziemniaków zrobić puree. Kalafior podzielić na różyczki.
W rondelku roztopić masło. Wsypać mąkę. Wymieszać. Wlać śmietankę. Wrzucić ser. Mieszając doprowadzić do rozpuszczenia sera. Dodać żółtko zmieszane z łyżką sosu. Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. W naczyniu do zapiekania wysmarowanym masłem ułożyć ziemniaki. Polać kilkoma łyżkami sosu. Na ziemniakach ułożyć różyczki kalafiora. Polać je pozostałym sosem. Zapiekać w gorącym piekarniku przez 20 minut.
Przepis dodał użytkownik suzume
Podziel się opinią
Komentarze