Kakaowy salceson z jabłkami Cioci Gosi
- 1 szkl cukru
- cukier waniliowy
- 2 szkl mąki
- 2 - 3 łyżki kakao
- 5 jajek
- 6 dkg jabłek, 3 sztuki wystarczą
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 szkl oleju
[list=1]
[]Jajka, cukier i cukier waniliowy, ubić mikserem na puszystą masę. Wsypać ciągle mieszając mąkę, kakao, cynamon, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać składniki. Pod koniec ubijania stopnio wlewać olej. Miksować do chwili aż ciasto całkowicie wchłonie tłuszcz.
[]Starannie umyć jabłka, obrać i wykroić gniazdka nasienne. Miaższ pokroić na małe kawałki (mała kostka) .
[]Cząstki jabłek dodać do ciasta i dokładnie wymieszać. Wlać na natłuszczoną i posypaną bułką tartą wąską blachę o długości 35 cm.
[]Piec 55 - 60 minut w temp. 200 stopni. Ciasto można polukrować lub posypać przesianym przez sitko cukrem pudrem.
[/list]
Przepis dodał użytkownik Perfecta
Podziel się opinią
Komentarze