Kacze piersi wędzone w herbacie
- 4 sztuki piersi z kaczki
- 1 łyżka cukru
- 1 kawałek imbiru
- 1 strąk ostrej papryki chilli
- 2 łyżki liściastej herbaty earl gray
- 2 łyżki sosu sojowego
- sól i pieprz
- Sos:
- 1 szalotka
- 3 łyżki oleju roślinnego do smażenia
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 kawałek imbiru
- 200 g mrożonych wiśni bez pestek
- 100 ml żubrówki
Umyj i osusz kacze piersi. Następnie ponacinaj skórę na wierzchu.
Przygotuj marynatę. Do miski wlej sos sojowy, cukier, posiekaną papryczkę, sól, pieprz, chilli i imbir. Wymieszaj.
Natrzyj przygotowaną zalewą pierś z kaczki i odstaw na jeden dzień do lodówki. Po upływie tego czasu usuń nadmiar marynaty z mięsa.
Nasyp herbatę na dno woka lub garnka. Na durszlaku umieść kacze piersi skórką do dołu, a następnie umieść naczynie w garnku. Całość przykryj grubą kuchenną ściereczką.
Ustaw garnek na gazie. Podgrzej go, aż poczujesz zapach herbaty. Od tego czasu odczekaj 20 minut.
Przełóż piersi na talerz. Usuń nadmiar tłuszczu z patelni, a następnie podsmaż na niej pokrojoną szalotkę. Dodaj wiśnie, żubrówkę, kawałek imbiru, sos sojowy. Dokładnie wymieszaj. Całość gotuj przez 2 minuty, aż sos zgęstnieje.
Przepis poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr
Podziel się opinią
Komentarze