Jagodzianki
- jagody
- paczka ciasta drożdżowego
- bułka tarta
- cukier
Została mi paczka gotowego ciasta drożdżowego, więc musiałam coś upiec prościutkiego. A co tu piec, kiedy na straganach tak pięknie jagody się do nas uśmiechają? Oczywiście jagodzianki.
Tym razem byłam już mądrzejsza o poprzednie doświadczenie z pocukrowanym jagodami, więc te - jak nakazała mądra kucharka - zasypałam bułką tarką, żeby nie puszczały za dużo soku. Oczywiście pomogło!
Później rozwinęłam ciasto, posypałam cukrem, rozsypałam na ciasto jagody i delikatnie zwinęłam w roladę. Roladę delikatnie kroiłam na 2 cm paski i układałam tak powstałe ślimaczki na blachę, piekłam ok. 20-30 cm, bez termoobiegu w 180 stopniach. Przed włożeniem do piekarnika wierzch każdej bułeczki posypałam cukrem trzcinowym.
Przepis poleca Izabela Piekielny-Goliasz
Podziel się opinią
Komentarze