Jabłka w cieście francuskim
- 1 opakowanie ciasta francuskiego w rulonie
- 7-8 jabłek średniej wielkości
- 1 łyżeczka miodu
Jabłka myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Ciasto francuskie rozmrażamy (jeśli jest taka konieczność) i kroimy rulon na ok. 1 cm paski, bez zdejmowania papieru. Otrzymamy ok. 14 - 16 "ślimaczków".
Każde jabłko wbijamy na patyczek (dzięki temu łatwiej będzie nawijać na nie ciasto francuskie). Skórkę jabłek smarujemy miodem, a następnie nawijamy na nie pasy ciasta francuskiego (po dwa "ślimaczki" na jedno jabłko). Jabłko powinniśmy owinąć z każdej strony tak, aby pasy ciasta nie zsunęły się podczas pieczenia. Jabłka wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i pieczemy ok. 20 minut. Ciasto francuskie powinno być zrumienione, a jabłka miękkie w środku. Ważne jest, aby włożyć jabłka do nagrzanego piekarnika - tylko wtedy ciasto francuskie upiecze się i ładni rozwarstwi.
Gotowe jabłka podawać z gałką lodów waniliowych i rodzynkami.
Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl
Podziel się opinią
Komentarze