Jabłka pod kocykiem
- 1 kg jabłek
- szklanka pszennej mąki
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1/2 masła
- szczypta soli
- 1/2 kieliszka rumu
- łyżka miodu
- łyżeczka cynamon
- naczynie i papier do pieczenia, ostry nóż
Umyte jabłka pokroić na kawałki wykrawając gniazda nasienne. Wrzucić do sporej miski, skropić rumem, wymieszać, posypać cynamonem i wymieszać, na koniec zmieszać z łyżką miodu.
Na deskę lub spory, płaski talerz wyłożyć mąkę, cukier i masło, dodać szczyptę soli. Siekać nożem, aż powstaną maślane kulki obtoczone mąką z cukrem. Naczynie wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać jabłka i przykryć warstwą maślano-mączno-cukrzaną.
Wstawić do piekarnika nagrzanego od ok. 160 st. C na 45 min. Jeśli po tym czasie wierzch nie jest przypieczony na złocisty kolor - podkręcić temperaturę do 210 st. C i podpiec ok. 10 min.
Można zjadać ciepłe, dodając kulkę lodów.
Przepis poleca Lidia Popiel
Podziel się opinią
Komentarze