Trwa ładowanie...
d4e0z02
17-12-2013 16:36

Jabłka pod kocykiem

Przepis
4.0
(36 głosów)
Oceń:
d4e0z02
Składniki
  • 1 kg jabłek
  • szklanka pszennej mąki
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1/2 masła
  • szczypta soli
  • 1/2 kieliszka rumu
  • łyżka miodu
  • łyżeczka cynamon
  • naczynie i papier do pieczenia, ostry nóż
Przepis

Umyte jabłka pokroić na kawałki wykrawając gniazda nasienne. Wrzucić do sporej miski, skropić rumem, wymieszać, posypać cynamonem i wymieszać, na koniec zmieszać z łyżką miodu.
Na deskę lub spory, płaski talerz wyłożyć mąkę, cukier i masło, dodać szczyptę soli. Siekać nożem, aż powstaną maślane kulki obtoczone mąką z cukrem. Naczynie wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać jabłka i przykryć warstwą maślano-mączno-cukrzaną.
Wstawić do piekarnika nagrzanego od ok. 160 st. C na 45 min. Jeśli po tym czasie wierzch nie jest przypieczony na złocisty kolor - podkręcić temperaturę do 210 st. C i podpiec ok. 10 min.
Można zjadać ciepłe, dodając kulkę lodów.

Przepis poleca Lidia Popiel

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4e0z02
d4e0z02
d4e0z02
Więcej tematów
d4e0z02