Jabłecznik skubaniec
- 1/2 kg mąki
- 1 kostka margaryny
- 1/2 kostki smalcu
- 5 żółtek
- 3-4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- na pianę:
- 5 białka
- niecałą szklankę cukru
- Nadzienie jabłkowe
- 1,5 - 2 kg jabłek (nie za bardzo soczystych)
- cynamon, imbir (z umiarem), orzechy, rodzynki
Wymieszać wszystkie składniki na ciasto, wyrobione ciasto podzielić na dwie części, ok 2/3 ciasta wylepić dno i brzegi blachy.
Jabłka zetrzeć lub pokroić na plasterki, wsypać na ciasto, można posypać przyprawami i dodać orzechy, rodzinki. Ubić pianę, pod koniec ubijania dodać cukier, wylać na jabłka pozostałe ciasto posypać na pianę (regularne kupki ułatwiają krojenie na porcje)
Piec ok 1 godziny w 170 - 180 ?C.
Przepis dodał użytkownik julia313
Podziel się opinią
Komentarze