Jabłecznik na kruchym cieście
- 3,5 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 20 dag masła
- 3 żółtka
- 1 saszetka proszku do pieczenia
- 5 białek
- 3/4 szklanki cukru
- 300g musu jabłkowego
Wszystkie składniki z pierwszej części przepisu wymieszać i ugnieść, aż powstanie jednolita masa.Z powstałego ciasta oddzielić 1/4 i włożyć w papierku do zamrażarki. Następnie w oddzielnej misce ubić białka do puszystej pianki i dodać cukier, ponownie zmiksować.
Ciasto ugnieść na blasze, pokryć musem jabłkowym. Następnie mus przykryć ubitymi białkami. Wyjąć z zamrażarki ciasto i utrzeć na ręcznej tarce. Gotową kruszonką posypać mus.
Piec około 30 min w temperaturze 200 stopni.
Przepis dodał użytkownik bellawes
Podziel się opinią
Komentarze