Jabłecznik.
- 1.Dwie i pół szklanki mąki tortowej.
- 2.Szklanka cukru.
- 3.Cztery jajka.
- 4.Kostka margaryny.
- 5.Dwie i pół łyżeczki proszku do pieczenia.
- 6.Olejek waniliowy.
- 7.Szczypta soli.
- 8.Cukier waniliowy.
- 9.Dwie łyżeczki cynamonu.
- 10.Około 2 kg. jabłek.
Jabłka obrać,wydrążyć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Wyłożyć do garnka dodać cukier waniliowy i cynamon /jeżeli jabłka są kwaśne można dodać cukier/.Dobrze podgrzać od cazsu do czasu mieszając.Ostudzić.
Żółtka oddzielić od białka.Białka ubić na "sztywno" dodając szczyptę soli i szklankę cukru.Ubijając dodać po jednym żółtku a następnie dodać makę,olejek,proszek do pieczenia i rozpuszczoną margarynę.
Tak przygotowane ciasto wylać do natłuszczoną blachę zostawijąc parę łyżek tego ciasta.Następnie wyłożyć wcześniej przygotowane jabłka.Do reszty ciasta dodać mleko i wymieszać /powinno być dość rzadkie/.Polać równomiernie na wierzch jabłek.Piekarnik włączyć na 180 st. i piec od 45 do 60 minut. Ciasto wyjąć,ostudzić i polukrować.
Przepis dodał użytkownik kika
Podziel się opinią
Komentarze