IZAURA- SERNIK Z MURZYNKIEM
- Składniki na formę do pieczenia 20x20 cm
- ciasto
- 2 szklanki mąki
- 1, 5 szklanki cukru
- 3 łyżki kakao
- kostka masła
- 2 łyżeczki proszku dopieczenia
- torebka cukru waniliowego
- 4 jajka
- Masa serowa
- 70 dag sera białego- najlepiej z wiaderka nie wymaga mielenia
- 4 jajka
- szklanka cukru
- pół kostki masła
- wiórki kokosowe
- budyń waniliowy
Ciasto
Masło, cukier, kakao oraz cukier waniliowy podlać pięcioma łyżkami wody i gotować 5 min. Po ostudzeniu dodać 4 żółtka i wymieszać na jednolitą masę. Odlać pół szklanki masy. Do reszty dodać mąkę, proszek dopieczenia i pianę z białek. Wlać ciasto do formy.
Masa serowa
Żółtka oddzielić od białek z nich ubić sztywną pianę. Żółtka oraz cukier i cukier waniliowy zmiksować na puszystą masę, cały czas ucierając dodawać stopniowo masło miksować aż składniki się połączą. Ser wymieszać z budyniem, dodać masę jajeczną dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Na końcu dodawać partiami sztywną piane z białek i delikatnie połączyć z serem. Do formy przygotowanej do pieczenia wylać ciemne ciasto, a na wierzchu masę serową. Piec 60 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190 C. po upieczeniu polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi.
Przepis dodał użytkownik RAROSSA
Podziel się opinią
Komentarze