Indyk w buraczkach
- na 4 porcje:
- 500 g filetu z indyka
- 300 g mrożonej mieszanki warzywnej z buraczkami (np. Nordis Barszcz ukraiński)
- 100 g śmietanki 30%
- 1 liść laurowy
- 1 kulka ziela angielskiego
- kilka kulek czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka tymianku
- sól do smaku
Filet z indyka kroimy w 1 cm kostkę i wrzucamy do garnka razem ze śmietanką i przyprawami.
Dolewamy wody tak, aby przykryła indyka i gotujemy ok.10 minut na średnik ogniu.
Dodajemy mieszankę warzywną, mieszamy i gotujemy kolejne 10 minut (buraczki powinny być miękkie). Sos powinien się zredukować w procesie parowania i dlatego nie przykrywamy garnka pokrywką.
Można podawać z ryżem lub kaszą.
Tanio, szybko i smacznie!
Przepis poleca TanioSzybkoSmacznie.pl
Podziel się opinią
Komentarze