Humus - pasta z cieciorki
- (porcja dla dwóch osób - ja zjadam całą sam;)
- -puszka cieciorki (białego groszku)
- -2 ząbki czosnku (jak ktos nie lubi mozna nie dodawać)
- -kilka łyżek oleju sezamowego(!! koniecznie sezamowy)
- -1 cytryna
- -sól
- -pieprz (świeżo zmielony)
- -natka pietruszki (świeża lub suszona)
1. Cieciorę umyć na sicie pod bieżącą wodą aż przestanie się pienić
2. Wrzucic cieciorke do miksera i przemielić( w tym momencie są jeszcze grudki ale znikną po dodaniu innych składników)
3. cytrynę powałkować o blat(żeby sie łatwiej wyciskała), przeciąć i dobrze wycisnąć do cieciorki, dodać kilka łyżek oleju sezamowego(!!koniecznie sezamowego), przemielić znowu. Jak masa jest za such dodać jeszcze oleju ale nie za dużo
4. posolić, dodac świeżo zmielonego pieprzu(ja daje kolorowy), dodać drobno posiekaną natke pietruszki, wymieszać, przełożyć do miseczki.
5. Wstawić na jakieś 1/2h do lodówki przed podaniem, lepsze jest schłodzony. Podawać z tortillą lub chlebkiem pita.
Smacznego:)
Przepis dodał użytkownik popularny
Podziel się opinią
Komentarze