Hamburger z cieciorką i ananasem
- 1 puszka Cieciorki „Gotowane na Parze” Bonduelle
- 4 posiekane plastry ananasa
- 1/4 ogórka (pokrojony w kostkę)
- 1 czerwona pokrojona w piórka cebula
- świeży imbir (2 cm, obrany i drobno posiekany)
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 czerwonej papryczki chili (drobno posiekanej)
- 1 starta marchewka
- 1 posiekana cebula
- 1/2 pokrojona w kostkę cukinia
- 2 ząbki czosnku (posiekane)
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka papryki w proszku
- 4 łyżki bułki tartej
- Sól i pieprz
- 8 kromek pieczywa
Ananasa, ogórka, czerwoną cebulę, imbir, kolendrę, oliwę z oliwek i chilli wymieszać, tworząc sałatkę. Odstawić na 30 minut, by smaki się połączyły. Do połowy ciecierzycy dodać trochę wody i zmiksować na gładkie puree. Dodać pozostałą ciecierzycę, marchew, cebulę, cukinię, czosnek, miód, paprykę w proszku i bułkę tartą. Doprawić do smaku solą i pieprzem i dobrze wymieszać. Podzielić masę na 8 równych porcji i zrobić okrągłe hamburgery. Rozgrzać oliwę i smażyć hamburgery po obu stronach po 10 minut. Na pieczywo położyć hamburgera i sałatkę. Przykryć kolejną kromką. I gotowe!
Przepis dodał użytkownik Bonduelle
Podziel się opinią
Komentarze