GULASZ WIEPRZOWY
- Składniki:
- wieprzowina z kościa (łopatka) - 70 dag;
- sól - do smaku;
- mąka - 2 dag;
- tłuszcz - 4 dag;
- cebula - 1 średnia;
- pieprz - do smaku;
- liść laurowy - 1-2 szt.
Przyrządzanie:
Mięso opłucz, oddziel od kości pokrój na kawałki licząc 6 - 8 na osobę, posól, lekko oprósz maką. Usmaż na silnie rozgrzanym tłuszczu na rumiano. Dodaj obraną , pokrojoną w krążki cebulę zarumienioną na tłuszczu (pozostałym ze smażenia). Mięso podlej 1/8l wody i duś powoli pod przykryciem do miękkości. Pod koniec duszenia podpraw resztą mąki, dodaj pieprz, liść laurowy, zagotuj. Najlepiej do takiego gulaszu dodaj 1 ząbek czosnku, trochę papryki, oraz jakieś dwie łyżki koncentratu pomidorowego
Przepis dodał użytkownik zagadkaa21
Podziel się opinią
Komentarze