gulasz meksykański z ryżem
- Szklanka kostki sojowej
- Duża papryka
- Cebula
- Szklanka pomidorów w sosie (lub 2 duże, świeże pomidory)
- Puszka czerwonej fasoli
- Kilka łyżek oliwy
- Przyprawy: sól, pieprz ziołowy, papryka słodka lub ostra, kminek
Ugotowaną wcześniej wg. przepisu kostkę sojową odsączamy z nadmiaru wody i pozostawiamy do przestygnięcia. Cebulę, paprykę kroimy na kawałeczki. W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę, po czym wrzucamy kostkę sojową, paprykę i cebulę. Smażymy przez chwilę na dużym ogniu.
Zmniejszamy ogień, dodajemy pomidory, fasolę, ew. trochę wody. Przyprawiamy wedle uznania. Mieszając, dusimy do czasu, aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane. Jeśli gulasz będzie zbyt rzadki możemy zagęścić go odrobiną mąki, jeśli odwrotnie - dolewamy wodę.
Gorącym gulaszem polewamy ugotowany osobno ryż
Przepis dodał użytkownik grazynka604
Podziel się opinią
Komentarze