Gulasz cielęcy
- - 600 g cielęciny na gulasz
- - 2 łyżki oleju
- - ? szkl śmietany
- - 750 g groszku z puszki
- - 250 g pieczarek
- - sok z cytryny
- - cebula
- - listek laurowy, sól, pieprz
- - 2 szklanki bulionu wołowego
- - łyżeczka mąki, łyżeczka curry
- - ? mielonej papryki
Mięso umyć, pokroić w kostkę. Cebule obrać, posiekać. Pieczarki opłukać, oczyścić, przekroić, skropić sokiem z cytryny i wymieszać. Mięso obsmażyć na oleju. Wrzucić cebule, przesmażyć. Dodać bulion, listek laurowy, sól, pieprz. Przykryć, dusić 25 minut na małym ogniu. Grzyby wrzucić do mięsa 10 minut przed końcem duszenia, 5 minut później dodać osaczony groszek. Mąkę, curry i paprykę wymieszać ze śmietaną, zaprawić potrawę. Chwile podgrzewać, nie gotować.
Przepis dodał użytkownik agazam
Podziel się opinią
Komentarze