Grzebyczki z marmoladą
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka śmietany
- 1 kostka margaryny
- 1 cukier waniliowy
- marmolada
- białko jajka
- cukier kryształ do posypania
Mąkę przesiać, dodać posiekaną nożem margarynę, połączyć składniki. Zrobić dołek, dodać śmietanę i cukier waniliowy. Wyrobić ciasto i odłożyć do schłodzenia na 30 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkować na cienki prostokąt, bok posmakować marmoladą, zwinąć dwa razy i odciąć resztę. Analogicznie postępować z pozostałą częścią ciasta. Gotowe ruloniki pokroić na mniejsze i naciąć w kilku miejscach. Ułożyć w półksiężyce na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto posmarować białkiem i posypać cukrem. Piec 20-25 minut w temperaturze 180 stopni C.
Podziel się opinią
Komentarze