Gruszkowiec
- Ciasto:
- półtorej szklanki mąki krupczatki
- 20 dag margaryny
- pół szklanki cukru pudru
- 2 żółtka
- sól
- Nadzienie:
- 8 twardych gruszek
- sok z cytryny
- skórka z cytryny
- litr wody
- szklanka cukru
- Masa:
- szklanka mleka
- szklanka śmietanki kremówki
- szklanka cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- 5 jaj
- 3 łyżki mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- Dekoracja:
- cukier puder
Mąkę przesiać na stolnicę, wsypać cukier puder, szczyptę soli, dodać margarynę, posiekać nożem, wlać rozkłócone żółtka, zagnieść ciasto, zawinąć w folię, włożyć do lodówki na godzinę.
Gruszki umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, obficie skropić sokiem z cytryny. W rondlu zagotować wodę z cukrem i skórką z cytryny, włożyć gruszki, ponownie doprowadzić do wrzenia, odstawić do wystygnięcia, osączyć na sicie, pokroić w grubą kostkę.
Oziębione ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia w kształcie formy, większy niż spód, odkleić górny arkusz. Ciasto przenieść razem z dolnym papierem do formy, podnieść brzegi, nakłuć widelcem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200ºC. Piec 20 minut.
Jaja wybić, rozkłócić. W połowie mleka rozmieszać mąkę i proszek do pieczenia, dodać jaja, dokładnie zmiksować. Pozostałe mleko i śmietanę wlać do rondla, wsypać cukier, cukier waniliowy, sól, zagotować, zestawić z ognia, mieszając, dodać masę jajeczną, i nie przerywając mieszania, ponownie wstawić na ogień, doprowadzić do wrzenia, odstawić. Na zapieczone ciasto rozłożyć równo gruszki, zalać masą mleczno-jajeczną, wstawić do gorącego piekarnika, piec 30 minut w temperaturze 170ºC. Upieczone i ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
16 porcji po:
357 kcal, 4,6 g białka, 15,5 g tłuszczu, 88,9 mg cholesterolu, 1,8 g błonnika
Przepis poleca Kruche ciasta i ciasteczka
Podziel się opinią
Komentarze