Gruszkowe crumble
- 3 gruszki,
- 2 łyżki cukru,
- 4 łyżki mąki,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- 1 łyżka cynamonu w proszku,
- 4 łyżki masła,
- 1 łyżka soku z cytryny.
- Bita śmietana do dekoracji.
Gruszki umyj, obierz ze skórki i pokrój w cienkie plastry. Owoce ułóż w naczyniu żaroodpornym, posypując warstwy cynamonem. Całość skrop sokiem z cytryny.
W głębokim talerzu wymieszaj cukier i mąkę, a następnie dodaj kawałeczki masła i połącz składniki ze sobą (tak jak przy tradycyjnej kruszonce).
Posyp kawałeczkami ciasta owoce i włóż do piekarnika nagrzanego wcześniej do 180 stopni. Piecz z termoobiegiem przez 30 minut, aż kruszonka się zarumieni.
Podziel się opinią
Komentarze