Grillowa sałatka z pomarańczami
- 1 sałata radicchio
- 1 pęczek świeżej bazylii
- 100 ml oliwy z oliwek
- 2 pomarańcze
- 1 czerwona cebula
- 3 łyżki orzeszków pinii
- 1 ser camembert
- sól morska
- mielony czerwony pieprz
Obierz pomarańcze, wykrój filet, odłóż na bok. Zbierz sok, który wyciekł. Wydrąż środek z sałaty radicchio. Umyj dokładnie w zimnej wodzie liście sałaty i osusz je. Ułóż liście sałaty i plastry pomarańczy na dużym płaskim talerzu. Posyp sałatkę cienko pokrojonymi krążkami z czerwonej cebuli.
Wierzch udekoruj pokrojonym w kostkę serem camembert, posyp uprażonymi na patelni orzeszkami pinii i pokrojonymi w cienkie paseczki listkami bazylii. Sałatkę skrop oliwą i dopraw do smaku.
Przepis poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr
Podziel się opinią
Komentarze