GREEN THAI CHICKEN CURRY ZIELONE KARI Z KURCZAKA
- 1 łyżka oleju
- 1 cebula posiekana
- 1 łyżka zielonej pasty curry (płaska- dodanie dużej ilości pasty bardzo zaostrza potrawę)
- 1,5 szklanki mleka kokosowego
- 1 kubek rosołu
- 500 g filetów z kurczaka w kawałkach na kęs
- 150 g plasterków młodej cukinii( powinien być bakłażan gronowy, ale cukinia jest OK.)
- 6 liści limony
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka soku z limony (kafira)
- 2 łyżeczki cukru palmowego
- 1 łyżeczka otartej skóry z limony (kafira)
- ź kubka listków bazylii lub kolendry
Rozgrzać olej na woku i dodając cebulę, pastę curry smażyć 1 min uwalniając aromat, Wlać mleko kokosowe i rosół, dodać kawałki kurczaka, podgotować. Potem dodać cukinię, i liście kafira, gotować na małym ogniu aż kurczak będzie miękki. Dodać sos rybny,sojowy, sok z limony, otartą skórkę, cukier, wymieszać. Przed podaniem posypać liśćmi kolendry, lub bazylii. Podawać z ryżem jak wszystkie dania tajskie. Tajska nazwa - "Gaeng khiao wan gai "
Przepis dodał użytkownik maciek
Podziel się opinią
Komentarze