Gotowany kotlet cielęcy z puree z dyni
- Kotlet cielęcy - 800 g
- Grasica cielęca - 600 g
- Wywar cielęcy - 1 l
- Wywar jarzynowy wg uznania
- Marchew
- rzodkiew biała
- papryka czerwona po 2 szt.
- Kapusta włoska 6 liści
- Liście szpinaku 12 szt.
- Szparagi zielone 12 szt.
- Ziemniaki 6-7 szt.
- Kurki świeże - 500 g
- Cebula czerwona 1 szt.
- Przecier z dyni 1 łyżka
- Szczypiorek 1 szt.
- Smażona natka pietruszki 1 szt.
- Śmietana - 500 ml
- Olej do smażenia - 500 ml
- Wino - 100 ml
- Sól
- pieprz
- czosnek
- masło wg uznania
Kotlet cielęcy otworzyć w kopertę. Rozbić delikatnie tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem, odłożyć. Marchew i rzepę obrać, wyciąć małe kawałki ? batoniki, ugotować. Liście kapusty włoskiej i liście szpinaku sparz. Paprykę czerwoną zapiecz w piecu, następnie obierz. Szparagi obgotuj. Śmietanę zagotuj, redukując dodaj wino białe, szafran, puree z dyni, pod koniec zaciągnij masłem. Ziemniaki obierz, zetrzyj na słomkę. Smaż na rozgrzanym tłuszczu, rozrzucając na całej objętości patelni, przełóż na serwetkę. Trzymaj w cieple. Natkę pietruszki usmaż do dekoracji. Wyluzowaną grasicę cielęcą blanszuj we wrzątku ok. 1 minuty. Po wyjęciu obsmaż delikatnie na tłuszczu, umieść w rozgrzanym piekarniku na ok. 40 ? 45 minut. Następnie owiń w liście szpinaku. Zachowaj w cieple i posmaruj rozpuszczonym masłem. W kopertę z kotleta włóż jarzynki, delikatnie zroluj i zwiąż sznurkiem. W rondelku zagotuj wywar jarzynowy i umieść w nim mięso. Przykryj do połowy objętości i parz przez 5 ? 7 min. w tym czasie na rozgrzanej patelni
obsmaż kurki z dodatkiem cebuli, szczypiorku i czosnku. Wywar cielęcy zredukuj.
Przepis dodał użytkownik Gosia25
Podziel się opinią
Komentarze