Trwa ładowanie...
d2qj80q
5 listopada 2008, 20:26

Gotowany kotlet cielęcy z puree z dyni

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d2qj80q
Składniki
  • Kotlet cielęcy - 800 g
  • Grasica cielęca - 600 g
  • Wywar cielęcy - 1 l
  • Wywar jarzynowy wg uznania
  • Marchew
  • rzodkiew biała
  • papryka czerwona po 2 szt.
  • Kapusta włoska 6 liści
  • Liście szpinaku 12 szt.
  • Szparagi zielone 12 szt.
  • Ziemniaki 6-7 szt.
  • Kurki świeże - 500 g
  • Cebula czerwona 1 szt.
  • Przecier z dyni 1 łyżka
  • Szczypiorek 1 szt.
  • Smażona natka pietruszki 1 szt.
  • Śmietana - 500 ml
  • Olej do smażenia - 500 ml
  • Wino - 100 ml
  • Sól
  • pieprz
  • czosnek
  • masło wg uznania
Przepis

Kotlet cielęcy otworzyć w kopertę. Rozbić delikatnie tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem, odłożyć. Marchew i rzepę obrać, wyciąć małe kawałki ? batoniki, ugotować. Liście kapusty włoskiej i liście szpinaku sparz. Paprykę czerwoną zapiecz w piecu, następnie obierz. Szparagi obgotuj. Śmietanę zagotuj, redukując dodaj wino białe, szafran, puree z dyni, pod koniec zaciągnij masłem. Ziemniaki obierz, zetrzyj na słomkę. Smaż na rozgrzanym tłuszczu, rozrzucając na całej objętości patelni, przełóż na serwetkę. Trzymaj w cieple. Natkę pietruszki usmaż do dekoracji. Wyluzowaną grasicę cielęcą blanszuj we wrzątku ok. 1 minuty. Po wyjęciu obsmaż delikatnie na tłuszczu, umieść w rozgrzanym piekarniku na ok. 40 ? 45 minut. Następnie owiń w liście szpinaku. Zachowaj w cieple i posmaruj rozpuszczonym masłem. W kopertę z kotleta włóż jarzynki, delikatnie zroluj i zwiąż sznurkiem. W rondelku zagotuj wywar jarzynowy i umieść w nim mięso. Przykryj do połowy objętości i parz przez 5 ? 7 min. w tym czasie na rozgrzanej patelni
obsmaż kurki z dodatkiem cebuli, szczypiorku i czosnku. Wywar cielęcy zredukuj.

Przepis dodał użytkownik Gosia25

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2qj80q
d2qj80q
d2qj80q
Więcej tematów
d2qj80q

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj