Gotowane klopsiki z kapustą w sosie pomidorowym
- 1 główka kapusty
- 500 g mielonego
- 1 woreczek ryżu
- przecier pomidorowy
- puszka pomidorów
- sos pomidorowy
- mąka
- bułka tarta
- sól
- pieprz
- przyprawa do mielonego
- vegeta
Mielone przyprawiamy solą,pieprzem oraz przyprawą do mielonego. Odstawiamy,aby przyprawy się połączyły. W tym czasie gotujemy kapustę , a w osobnym garnuszku ryż. Kapustę gotujemy aż będzie miękka ale nie rozpadająca się. Ryż gotujemy na pół twardo. Gdy kapusta dojdzie , odlewamy wodę , spłukujemy zimną wodą i czekamy aż troszkę ostygnie. Ryż również musi ostygnąć. Gdy kapusta będzie chłodniejsza kroimy ją na małe kawałeczki tak jak na surówkę. W takiej postaci wrzucamy do wcześniej przyprawionego mielonego. Ryż także dodajemy do mielonego. Mieszamy,aby składniki się połączyły , najlepiej ręką. Dodajemy troszkę bułki tartej oraz 2-3 łyżeczki przecieru. Wszystko ugniatamy i mieszamy , aby składniki były równomiernie rozprowadzone i żeby masa nie lepiła się do ręki (dodajemy bułkę tartą).Z masy rolujemy klopsiki i je troszkę spłaszczamy ręką. Optaczamy w mące i wrzucamy do wrzącej wody. Gotujemy około 20-30 minut , ażeby kapusta , ryż doszły a mielone nie było surowe. W tym czasie robimy sos. Pomidory z puszki
miksujemy dodajemy do niego sos pomidory (np. Winiary) i gotujemy. Zaklepujemy mąką z wodą ,żeby było gęste. Przyprawiamy Vegetą. Gotowe klopsiki kapuściane dodajemy do sosu i gotujemy w sosie jeszcze od 10-15 minut , żeby smaki się połączyły. Klopsiki kapuściane w sosie pomidorowym podajemy najlepiej z peere ziemniaczanym lub jak kto woli z czymś innym. Smacznego :)
Przepis dodał użytkownik Dominika
Podziel się opinią
Komentarze