golonka gotowana peklowana
- 1 golonka
- 1 pęczek włoszczyzny
- Zalewa:
- 2,5 I wody
- 7 płaskich łyżek soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka kolendry
- 3-4 goździki
- 15 ziaren pieprzu
- 15 ziaren ziela angielskiego
- 5 listków laurowych
- 3 ząbki czosnku
Pieprz, ziele angielskie i czosnek rozetrzeć, wszystkie przyprawy wymieszać. Wodę zagotować z solą i goździkami, po ostudzeniu dodać przyprawy, włożyć golonkę. Postawić na 2 tygodnie do chłodu, od czasu do czasu przewracać. Golonka przed włożeniem do zalewy musi być doskonal oczyszczona. Wyjętą z zalewy golonkę opłukać, zalać w szybkowarze wrzątkiem, zamknąć szybkowar i ogrzewać 90 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Teraz szybkowar otworzyć wrzucić oczyszczoną włoszczyznę. Zamknąć szybkowar i ponownie ogrzewać 25 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego.
Przepis dodał użytkownik zagadkaa21
Podziel się opinią
Komentarze