Gołąbki z kaszą i grzybami leśnymi. Farsz jeszcze lepszy niż mięsny
Gołąbki to klasyk w polskiej kuchni. Uwielbiamy te z ryżowo-mięsnym farszem i sosem pomidorowym, a także popularne na wschodzie Polski ziemniaczane nadzienie. W sezonie na grzyby najlepiej zrobić farsz ze skarbów lasu w połączeniu z wartościową polską kaszą gryczaną. Pysznie i niedrogo.
- 1 spora główka białej kapusty
- 3 szklanki ugotowanej al dente kaszy gryczanej
- 150 g oczyszczonych świeżych grzybów leśnych
- 2 średnie cebule
- do smaku: sól, pieprz, majeranek, oregano
- 1/3 szklanki posiekanej zieleniny np. natki pietruszki
- olej do podsmażenia
- 750 ml buliony grzybowego lub warzywnego
- Do podania: sos pomidorowy lub kwaśna śmietana
W dużym garnku zagotować wodę, posolić. Za pomocą noża z kapusty zdejmować liście (te wierzchnie zostawić do wyłożenia garnka) i sparzać je we wrzątku, a następnie wyciąć zgrubiałe nerwy. Głąb wyrzucić. Cebulę posiekać, grzyby drobno pokroić. Oba produkty podsmażyć na patelni, zaczynając od zeszklenia cebuli. Gdy płyn z grzybów odparuje, odstawić patelnię z gazu. Dodać kaszę i dokładnie wymieszać, doprawiając natką, solą, pieprze, majerankiem i oregano. Tak przygotowany farsz nakładać na liście kapusty, zawijać brzegi, następnie boki i całość zwijać dość ciasno. W dużym garnku lub gęsiarce ułożyć na dnie połowę odłożonych liści kapusty, ułożyć ciasno jedną warstwę gołąbków. Wlać bulion do 2/3 wysokości gołąbków. Dodać kolejną warstwę gołąbków i również przykryć je liśćmi. Całość dusić, aż kapusta będzie miękka, przez ok. 1 godzinę. W trakcie podlewając pozostałym bulionem. Podawać z ulubionymi dodatkami. Gołąbki pysznie smakują odsmażone na drugi dzień.
Podziel się opinią
Komentarze