Gołąbki z grzybami
- 1 biała kapusta
- 40 dkg świeżych grzybów leśnych lub pieczarek
- 2 cebule
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki oleju
- 2 szklanki śmietany
- natka pietruszki, koperek
- sól, pieprz
W dużym garnku zagotować ok. 4 litrów osolonej wody. Z kapusty wykroić głąb, włożyć do wrzątku, parzyć przez 5 ? 10 minut, a następnie delikatnie zdejmować po jednym liściu.. Miękkie liście zahartować w zimnej wodzie. Ostrożnie ściąć ostrym nożem zgrubienia liści..
Grzyby oczyścić, pokroić drobno. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę, zeszklić, dodać grzyby i dusić aż odparuje powstały sos, przyprawić. Z farszu formować owalne porcje, kłaść na liściach kapusty, zagiąć boki i zwijać ciasne rulony (gołąbki). Tak przygotowane gołąbki obsmażyć na oleju, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać śmietaną. Dusić w średnio nagrzanym piekarniku przez 40 minut.
Przepis dodał użytkownik justina222
Podziel się opinią
Komentarze