Gołąbki w Sosie Kminkowym
- kapusta
- 1,5 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
- 3/4 szklanki ryżu
- jajko
- 2 cebule
- sól, pieprz,kminek mielony
- olej do smażenia
- nitka
Kapustę należy sparzyć. Co to oznacza? Wkładamy kapustę do dużego garnka z wrzącą,osoloną wodą na około 15 min. Te gołąbki robiłam z kapusty młodej. W tym czasie gotujemy ryż al dente na sypko. Do mięsa dodajemy cebulkę (zeszkloną na odrobinie oleju/ uduszoną w małej ilości wody-Dukan), ryż ,jajko, sól i pieprz. Na liście kapusty nakładamy porcje wielkości małej piąstki i zawijamy. Pomagamy sobie nitką gdy gołąbki nie chcą się trzymać. Następnym krokiem jest obsmażenie. Smażymy na oleju. Kapusta musi się trochę przyrumienić ponieważ to ona nadaje smak całemu daniu. Gdy zakończymy ten etap gołąbki przenosimy do dużego garnka,zalewamy wodą do przykrycia, dodajemy pozostałe liście kapusty i wsypujemy 2 łyżeczki mielonego kminku, sól i pieprz do smaku. Gotujemy 1/2 h a otrzymany sos zaklepujemy mąką/zmielonymi otrębami owsianymi. Danie najlepiej smakuje następnego dnia podane z ziemniakami.
www.slodkieslone.pl
Smacznego!
Przepis dodał użytkownik slodkieslone
Podziel się opinią
Komentarze