GAZPACHO Z GRZANKAMI
- przepis na 4 porcje
- 4 ogórki sałatkowe,
- 6 pomidorów,
- 3 czerwone papryki,
- 300 ml bulionu z warzyw,
- 5 łyżek oleju,
- 2 kromki pszennego chleba,
- ząbek czosnku,
- łyżka octu winnego,
- sól, pieprz, cukier
Ogórki dokładnie wymyć, pomidory sparzyć i zdjąć skórki, paprykę oczyścić z pestek. Czosnek przecisnąć przez praskę.
Jedną paprykę i jeden ogórek pokroić w drobną kostkę, odłożyć do osobnych miseczek. Pozostałe warzywa grubo pokroić i zmiksować. Bulion, 3 łyżki oleju, ocet winny i czosnek dodać do zmiksowanych warzyw, wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem, wstawić na 2-3 godziny do lodówki.
Pszenny chleb pokroić w małe kostki, zrumienić na pozostałym oleju, podawać w miseczce.
Przepis dodał użytkownik dziewczyna-puchatka
Podziel się opinią
Komentarze