Trwa ładowanie...
d1az574
25 grudnia 2011, 21:06

Galert z nóżek cielęcych

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d1az574
Składniki
  • 2 nóżki cielęce
  • 1 golonko wieprzowe
  • 30 dag. cielęciny
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego
  • 4-5 liścia laurowego
  • 3 średnie marchewki
  • 2 średnie pietruszki korzeń
  • 1/2 średniego selera
  • 1 średnia por
  • średnia cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • sól,pieprz
Przepis

Cebulę obrać,przepołowić,zrumienić na suchej patelni.Nóżki i golonko oczyścić,porąbać,zalać wodą i gotować na małym ogniu.Gdy nóżki i golonko będą na pół ugotowane,dodać mięso cielęce,obrane warzywa,cebulę,czosnek i przyprawiamy do smaku solą,pieprzem,dodajemy ziela angielskiego i liścia laurowego,dalej gotujemy.Mięso musi być miękkie ,a nóżki i golonko rozgotowane.Wywar odcedzić,odjąć mięso od kości,poszatkować drobniutko.Wymieszać mięso z wywarem,dodajemy warzywa pokrojone w kostkę,sprawdzamy smak,wlewamy do formy dostosowanej wielkością do ilości galarety (wywar ma pokryć powierzchnię mięsa),ostudzić.Gdy galareta będzie krzepnąć wymieszać ją do dna,aby równomiernie rozmieścić mięso.Wystudzić.Galaretkę włożyć do lodówki na ok.4h aż całkiem stężeje.Przed podaniem trzeba zebrać tłuszcz z powierzchni galarety i dowolnie dekorujemy.Podajemy z ogórkami kiszonymi,posiekaną cebulką i odrobiną octu,oraz ze świeżo zmielonym pieprzem.SMACZNEGO.

Przepis dodał użytkownik buciol78

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1az574
d1az574
d1az574
Więcej tematów
d1az574

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj