Galaretka z ptasim mleczkiem
- Składniki na 4 porcje
- Opak. wiśniowej (truskawkowej) galaretki
- puszka schłodzonego mleka skondensowanego
- łyżka cukru pudru
- łyżka żelatyny
- łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki mleka
- posypka w formie perłowych cukierków
1. Galaretkę zrobic wg przepisu na opakowaniu. Wlać do płaskiego naczynia. Zostawić do ostygnięcia.
2. Gdy galaretka dobrze zastygnie, pokroić ją ostrym nożem w kostke. Rozłożyć do wysokich pucharków ( 2 łyzki kostek odłożyć)
3. Mleko schlodzić. Mocno ubić razem z łyżką cukru pudru. Dodać żelatynę wymieszaną w mleku i sok z cytryny. Delikatnie wymieszać.
4. Mleczno-żelatynową masę rozłożyć do szklanek z galaretką. Wstawić na 2 godzinki do lodówki. Przed podaniem udekorować odłożynymi kostakami galaretki i posypać cukierkami.
SMACZNEGO
Przepis dodał użytkownik dawcio796
Podziel się opinią
Komentarze