Fale dunaju
- 50 dag mieszanych jagód
- 50 dag masła
- 25 dag cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 szczypta soli
- 6 jajek
- 35 dag mąki
- 1 proszek do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżki śmietany kremówki
- 1 budyń waniliowy
- 2 szklanki mleka
- 30 -40 dag polewy czekoladowej po połowie mlecznej i gorzkiej
Utrzeć na jednolity i puszysty krem 25 dag masła z cukrem waniliowym i solą. Kolejno wbijać jajka, na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Połowę ciasta rozsmarować za pomocą ząbkowanej tekturki na natłuszczonej blasze(30 x 36cm). Do pozostałego ciastadodać kakao i śmietanę, rozsmarować na jasnym cieście i posypać oczyszczonymi i umytymi owocami. Piec 30 minut w temp.175 c.
Ugotować budyń na mleku według przepisu na opakowaniu. Przelać do miski, ostudzić w temperaturze pokojowej. Utrzeć pozostałe masło na puszysty krem. Dodawać po łyżce zimny budyń, mieszać aż masa stanie się gładka i jednolita. Krem rozsmarować na ostudzonym cieście, odstawić na 3-4 godziny w chłodne miejsce.
Stopić obie polewy czekoladowe w jednym rondelku. Przestudzić i dopiero potem polać polewą. Na jej wierzchu narysować fale za pomocą ponacinanej tekturki. Wstawić ciasto do lodówki, aby czekolada dobrze zastygła. Udekorować listkami melisy lub mięty i świeżymi owocami jagodowymi.
Przechowywać w lodówce do czasu podania
Przepis dodał użytkownik asieeenka03
Podziel się opinią
Komentarze