FAKES - ZUPA Z ZIELONEJ SOCZEWICY
- 250 g soczewicy Bonduelle, odsączonej
- 200 g pomidorów z puszki
- 3 szklanki wody lub bulionu warzywnego
- 2 marchewki, pokrojone w drobną kostkę
- 1 pietruszka, pokrojona w drobną kostkę
- 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę
- 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
- ½ łyżeczki kuminu (opcjonalnie)
- ½ posiekanej papryczki chilli
- sól i pieprz do smaku
- 3 łyżki oliwy
- do podania: posiekana natka pietruszki
1. W dużym garnku o grubym dnie rozgrzewamy 3 łyżki oliwy. Na oliwie przesmażamy czosnek i cebulę, po chwili dodajemy kumin (opcjonalnie), marchewki i pietruszkę. Smażymy ok. 2 minuty ciągle mieszając. Zalewamy warzywa 3 szklankami wody, dodajemy chilli, sól i gotujemy, aż warzywa zmiękną. Jeśli zupa jest dla nas za gęsta, można zwiększyć ilość płynu.
2. Następnie dodajemy soczewicę Bonduelle, gotujemy 2 minuty, po czym dodajemy pomidory z puszki i gotujemy, aż pomidory nieco się rozpadną. Gotową zupę przelewamy do miseczek, posypujemy pietruszką lub innym ulubionym ziołem i podajemy z pieczywem.
Przepis dodał użytkownik Bonduelle
Podziel się opinią
Komentarze